Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Eyüp İMİR
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

100. YIL

27 Aralık 1919 Ankara’nın Atatürk ile buluşmasının 100. Yılıdır. Mustafa Kemal Paşa 13 Kasım 1918’de İstanbul’a geldiğinde Samsun’a çıkacağını bilmiyordu, ancak şartlar olgunlaştığında Ankara’ya gideceğini çok iyi biliyordu. Mütarekeden sonra komutanlar İstanbul’a dönüyorlardı. 20 Aralık 1918’de Ali Fuat (Cebesoy) Paşa İstanbul’a gelmişti. Mustafa Kemal Paşa’yı Şişli’de evinde ziyaret etti ve birlikte memleketin durumunu gözden geçirdiler. 20 Şubat 1919’da gerçekleşen görüşmede ise Ali Fuat Paşa ile 20. Kolordu merkezini Konya Ereğli’sinden Ankara’ya kaydırmaya ve burada bir direniş merkezi kurmayı kararlaştırdılar. Böylece Ankara daha Şubat 1919’da Milli Mücadelenin direniş merkezi olarak belirlenmiş oldu. Çünkü Ankara her türlü teşkilata, birliğe ve direnişe uygun bir konumdaydı. Mustafa Kemal Ali Fuat Paşa’ya Ankara’da Müdafaayı Hukuk Cemiyeti’nin kurulması talimatını verdi. Raut Orbay ile Ankara müftüsü Rıfat Börekçi de bu çalışmalara destek verdiler.
Ankara, Erzurum ve Sivas kongrelerinin yapıldığı dönemde, İstanbul ile Mustafa Kemal Paşa arasındaki haberleşmenin merkezi olduğu gibi kongrelere katılacak delegelerin uğrak yeri oldu. Mustafa Kemal Paşa Anadolu’nun İstanbul ile telgraf haberleşmesini yasakladı. Anadolu’yu yönetemeyen Damat Ferit Kabinesi istifa etti. Atatürk daha önce de belirttiğimiz gibi Ankara’nın Milli Mücadeleyi yönetebileceği en uygun merkez olduğuna inanıyordu. Sivas’tan Ankara’ya gidebilmek için lastik, benzin ve para sorununu çözmek gerekecekti. Heyeti Temsiliye’nin mutemadi olan Mazhar Müfit (Kansu) Bey’in bankalardan para bulma önerileri Mustafa Kemal Paşa tarafından kabul görmüyordu. Bulunan çözüm Mazhar Müfit Bey’in heyet adına değil kendi şahsı adına eskiden tanıdığı Osmanlı Bankası Müdürü Mösyö Oskar Şimit’ten borç almasıydı. Lastik ve benzin ihtiyacını Mazhar Müfit Bey, Amerika Mektebi Müdüresi’nden talep etti.
Müdire Hanım ücret almak istemedi. Ancak Mustafa Kemal Paşa alınan lastik içleriyle benzinlerin parasının hatta hamal ve taşıma ücretlerinin ödenmesi için yazı yazdırmak suretiyle gelecekte olabilecek söylentilerin önünü almış oldu. 18 Aralık 1919 Perşembe günü sabah saat 09:00’da ikisi dolma lastikli, üstü açık üç araba, Aralık ayının şiddetli soğuğunda yanlarına aldıkları yirmi yumurta, bir okka peynir (1.300 gr) ve on ekmek ile vatanı kurtarmak ve bağımsız bir devlet kurmak amacıyla 9 gün sürecek Ankara yolculuğuna çıkıyorlardı. Ankaralılar Oğuz Türkleri geleneğinde olduğu gibi Seymen Alayı kurdular. Bu durum yeni bir devletin kuruluşu anlamına geldiği için binlerce Ankaralı kurtarıcı lideri beklemeye başladılar. 27 Aralık 1919’da Dikmen sırtlarında Mustafa Kemal Paşa ile Ankaralıların buluşması, Türk vatanını işgalden Türk milletini esaretten kurtaracak olan süreci başlattığı gibi Paşa’nın Atatürk olmasının ve Ankara’nın başkent olmasının yolunu açıyordu.
Parasızlığa, yiyecek kıtlığına ve İç Anadolu’nun ayazına rağmen üstü açık arabalarla yola çıkan vatanseverlere sonsuz şükran ve minnetlerimizi sunuyor, onları rahmetle anıyoruz.
Onlar Ankara’ya vatanı kurtarmaya için gelirken şimdikiler rantlarla, gökdelenlerle, vatan topraklarını yabancılara satmakla uğraşıyorlar.
Atatürk’ün Ankara’ya gelişinin 100. Yılı Türküm diyebilen herkese kutlu olsun.

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER