10 ilin AFAD ekibinden ortak tatbikat

Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) ve Afet Yönetim Karar Destek Sistemi’nin (AYDES) bölge düzeyinde uygulamasının test edileceği Afyonkarahisar Afet Müdahale Planı (TAMP Afyonkarahisar) Bölge Tatbikatı İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Arama Kurtarma Birliği yerleşkesinde gerçekleştirildi. Masabaşı ve Saha Tatbikatına Vali Mustafa Tutulmaz'ın yanı sıra İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Özdemir Şan, Vali Yardımcısı Gülihsan Yiğit,  [&hellip]

Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) ve Afet Yönetim Karar Destek Sistemi’nin (AYDES) bölge düzeyinde uygulamasının test edileceği Afyonkarahisar Afet Müdahale Planı (TAMP Afyonkarahisar) Bölge Tatbikatı İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Arama Kurtarma Birliği yerleşkesinde gerçekleştirildi.
 Masabaşı ve Saha Tatbikatına Vali Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Özdemir Şan, Vali Yardımcısı Gülihsan Yiğit,  İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Tamer Sert, İl Emniyet Müdürü Gürsel Yıldız, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Mehmet Buldan, İl Afet ve Acil durum Koordinasyon Kurulu Üyeleri, Saha tatbikatına 53 araç ve ekipmanı ile 250 personel katıldı.
HİZMET GRUPLARININ ÇALIŞMALARI AKTARILDI
Sabah saat: 09.30’da başlayan masabaşı tatbikatı İl Afet Acil durum Müdürlüğünde görevli Jeoloji Mühendisi Hüseyin Sarıkaya’nın Afyonkarahisar’ın depremselliği hakkında kısa bilgi vermesiyle başladı. Program İl Afet Acil durum Müdürü Mehmet Buldan’ın TAMP ve AYDES hakkında bilgi vermesiyle devam etti. Deprem senaryosunun uygulaması sırasında kurul üyelerine tatbikat sahasından enjektelerle Hizmet Gruplarının çalışmaları aktarıldı.
AYDES TEST EDİLDİ
Senaryo gereceği merkez üssü Sultandağı İlçesi olan 6,1 büyüklüğündeki deprem afetine yönelik gerçekleştirilecek masa başı tatbikatta; Ulusal ve yerel düzeyde yer alan ana ve destek çözüm ortaklarının görev ve sorumluluklarını, Hizmet Gruplarının diğer Hizmet Grupları ile olan ilişkilerini, afet ve acil duruma hazırlık ve müdahale süreçlerini anlatan ve afet ve acil durum anında etkin koordinasyon için gerekli olan Hizmet Grup teşkillerini, ekipman ve insan kaynakları kapasitesini, mevcut durumunu ve ihtiyaç duyulan kapasiteyi sunan TAMP-Afyonkarahisar ile planların bilişim alt yapısını oluşturan AYDES’in bölgesel olarak masa başında uygulanabilirliğini test edildi.
“KURUMLAR HAZIR OLMALI Kİ,
 MİLLETE YARDIMCI OLSUN”
Masa başı tatbikat sonrasında değerlendirmelerde bulunan Vali Mustafa Tutulmaz, “Bize masa başında anlattıklarınızla afet bu havasını yaşattınız. Yani gerçekten o anda kendimi afet içerisinde hissettim. Gerçekten afet bundan daha kötü oluyor. Tabii ki şimdi biz bunun bir senaryo olduğunu, afet olmadığını biliyoruz. Ama afet sırasında öyle olmuyor. Aynı anda onlarca telefona ve üst düzey yetkiliye cevap vermeye çalışıyorsun. Yani biz afet sırasında her şeyi koordine ediyoruz. Ben Siirt’te 2 tane ciddi afet yaşadım. İkisinde de çok zorlandığımızı hissettim. Hepimiz lütfen bunun bilincinde olalım. Buradaki arkadaşlarımız da muhakkak afetler yaşadı, ama psikolojik olarak buna hazır olmamız gerekiyor. Bizim hazır olmamız gerekiyor ki millete yardımcı olalım.  Yani afetin psikolojisine biz önceden girelim, o anda paniklemeyelim birinci söyleyeceğim şey bu. Onun içinde herkes bu kapsamda görevini özümsesin. Her kurum yetkilisi yeniden bir daha kendi dairesine gittiğinde benim görevim nedir, bu işi nasıl yaparım desin. Buradaki gibi olmuyor onu demek istiyorum yani olay o anda buradaki kadar böyle düzenli işlemiyor. Oradan buradan araya girenler oluyor. Başka ihtiyaçlar hâsıl oluyor. Buradaki senaryonun dışında başka şeyler çıkıyor.” dedi.
“PLANDAN ÇOK UYGULAMAK ÖNEMLİ”
Vali Tutulmaz konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:
“Buna bir kere öncelikle hazır olalım çünkü biz deprem ülkesiyiz, biz afet ülkesiyiz. Bu afetlerin tabii ki bir kısmı doğaldır. Belki oluşuna yapılabilecek bir şey yok, ama bir kısmı da biz insanlardan kaynaklanan sıkıntılar da var tabii afetlerde. Eğer tedbiri bilimsel olarak önceden almazsak bu tür afetleri yaşamak durumunda kalırız ve ondan sonra da çoğu zaman kadere sorgu yaparız. İşte şöyle oldu böyle oldu diyerek. Bizim tüm tedbirimizi öncelikle almamız lazım. Deprem öldürmez, bina öldürür veya ihmal öldürür gibi bir söz vardı. Şimdi buradan özellikle binalar yapılırken onun muhakkak bilimsel altyapısına uymamız lazım. Şimdi biz genelde çabuk unutuyoruz ve şu anda hiçbir şey olmamış gibi hareket ediyoruz. Tarihte bu tür afetler olmuş ve az önce de gördük işte binlerce kişi vefat etmiş o kadar maddi kayıp olmuş. Buna bizim tedbirli olmamız lazım, eğitimli olmamız lazım, kurumlar olarak afet olduktan sonra ve öncesinde hazırlıklı olmamız lazım, bu konuda hassasiyetimizi özellikle ortaya koymamız lazım. Afet sırasında Destek iller çok önemlidir. Çünkü afetten etkilenen il çoğu zaman kendi derdine düşüyor, başkasını düşünemeyebiliyor. O anda afete kendisi de maruz kalmış oluyor. Onun için destek iller birbirine karşı çok hassas ve uyanık olması gerekiyor. Plan çok güzel ama uygulaması plandan çok daha önemlidir. Bu konuda bizim toplum olarak hassas olmamız lazım. Planlarımız hep dosyalarda vardır. Planda yer alan çalışmaları şimdi sahada görelim. Katıldığınız için teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
SAHA TATBİKATI YAPILDI
Vali Tutulmaz’ın konuşmasının ardından senaryo gereği saha tatbikatına geçildi. İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulunun gözetiminde gerçekleşen tatbikata Afyonkarahisar’ın yanı sıra Konya, Karaman, Aksaray, Niğde, Denizli, Isparta, Uşak, Kütahya ve Burdur İllerinden ekiplerin katılımı, kamu kurum ve kuruşların afetteki rollerinin belirlendiği TAMP Afyonkarahisar’ı oluşturan 26 adet Yerel Düzey Hizmet Grupları ve gönüllü arama kurtarma ekipleri UMKE, AKUT, AKUK, İHH ve CEKUT’un katılımıyla eş zamanlı olarak sahada icra edildi. Öğleden sonra da sahadan uzantılı olarak AYDES üzerinden masa başı tatbikatı gerçekleşti.
“TÜRKİYE VE AFYONKARAHİSAR
 DEPREM BÖLGESİNDE”
Sahada gerçekleştirilen tatbikat sonrası tatbikatı izleyen basın mensuplarına bilgi veren Vali Tutulmaz, “Bugün burada Türkiye Afet Planı çerçevesinde organize edilen bir tatbikattayız. Bu tatbikatta ilimiz başta olmak üzere destek illerin Konya’nın, Aksaray’ın, Kütahya’nın ve diğer illerin katıldığı, ayrıca sivil toplum kuruluşlarımızın, kamu kurum ve kuruluşlarımızın tamamının katıldığı bir tatbikatı gerçekleştirdik. Burada gerçek bir senaryo yaşandı. Bir depremde neler yapılacak, hangi kurumlar, hangi görevi yerine getirecek bunu masa başında bire bir yaşadık. Şimdi de burada bir afet bölgesinde ne tür bir müdahale yapılıyor bunları gördük. Bildiğiniz gibi ülkemiz ve ilimiz de deprem bölgesi içerisinde yer alıyor. Birçok afete maruz kalan bir ülkeyiz. Buna hazırlıklı olmamız lazım. Gerek afet öncesi, gerek afet sonrasında yapılabileceklerle ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlarımızın duyarlı olması gerekiyor, bu konuda gerekli eğitimi almamız gerekiyor ki afetlerden daha az zararla kurtulalım. Tatbikatı düzenleyenleri ve emeği geçenleri kutluyorum.” diye konuştu.
Masa başı ve Saha tatbikatının ardından 2018 yılında Afyonkarahisar’da gerçekleşen Köpekli Arama Timi Yeterlilik sınavında başarılı olan köpeklerin eğiticilerine sertifika ve diğer ödülleri Vali Mustafa Tutulmaz ve diğer protokol üyeleri tarafından verildi.

Bakmadan Geçme