1 yıllığına geldi, VAZGEÇEMEDİ

Kıbrıslı kimyager gazi, 1 yılığına geldiği Afyonkarahisar'da eşiyle birlikte 37'inci yılını doldurdu. Şimdi Afyonkarahisar'da Muharip Gaziler Derneği Başkanlığı'nı yürütüyor Türkiye Muharip Gaziler Afyonkarahisar Dernek Temsilcisi Kıbrıs Gazisi Yusuf Aytaç Hürkal gazeteniz Kocatepe'ye verdiği özel röportajda dernek faaliyetlerini anlattı. Hürkal, vatan toprağı Kıbrıs hassasiyetinin genç nesle idrak ettirilmesi yönünde düşüncelerini de paylaştı. Burcu Aydın: Sizi kısaca [&hellip]

Kıbrıslı kimyager gazi, 1 yılığına geldiği Afyonkarahisar’da eşiyle birlikte 37’inci yılını doldurdu. Şimdi Afyonkarahisar’da Muharip Gaziler Derneği Başkanlığı’nı yürütüyor

Türkiye Muharip Gaziler Afyonkarahisar Dernek Temsilcisi Kıbrıs Gazisi Yusuf Aytaç Hürkal gazeteniz Kocatepe’ye verdiği özel röportajda dernek faaliyetlerini anlattı. Hürkal, vatan toprağı Kıbrıs hassasiyetinin genç nesle idrak ettirilmesi yönünde düşüncelerini de paylaştı.
Burcu Aydın: Sizi kısaca tanıyalım, Yusuf Aytaç Hürkal kimdir?
Yusuf Aytaç Hürkal: Aslen Kıbrıs doğumluyum. Kimyagerim. Yüksek tahsilimi Ankara’da yaptım. ODTÜ Kimya Bölümünden mezunum. Mezuniyet sonrası evlenip 1980 yılında Kıbrıs’a döndüm. İş aradığım süreçte memleketim Kıbrıs’ta o dönem iş imkânı kısıtlıydı. İngilizce Öğretmeni olan eşimle 6 ay kadar Kıbrıs’ta birlikte iş aradık. Öğretmen olan eşimin Milli Eğitime yaptığı başvuru sonucu ilk görev yeri olarak tayini Afyonkarahisar’a çıktı. İlk tayin yerinde bir yıl kalma mecburiyeti nedeniyle birlikte Afyonkarahisar’a geldik. Bu yıl Afyonkarahisar’da 37. yıla girdik. Burada iki evlat yetiştirdik. Yine burada iş kurdum. Organize Sanayi Bölgesinde Kimyacı olduğumdan kimyasal üretim yaptım. Malum olduğu üzere kimyasal üretim biraz risklidir. Sağlık sorunları nedenli yaklaşık 4 yıl önce işi tasfiye ettim.
Burcu Aydın: Kıbrıs Gazisi olarak Kore ve Kıbrıs gazilerini bir çatıda toplayan Türkiye Muharip Gaziler Afyonkarahisar Dernek Temsilciliğini nasıl kurdunuz? İlimizde derneğe üye kaç gazi var?
Yusuf Aytaç Hürkal: Ben Kıbrıs Gazisiyim. İşimi tasfiye ettikten sonra Kıbrıs Gazisi arkadaşlarımız dernek temsilciliğine, Kıbrıs gazilerinin toparlanması noktasında ihtiyaç olduğunu söylediler. İl genelinde toplam 308 gazi vardır. Bunların 6’sı Kore Gazisi, 302’si Kıbrıs Gazisidir. Bizler için Afyonkarahisar’da derneğimizin olmamasından kaynaklanan bir boşluk vardı. Dernek temsilciliğinin kurmamız teklifi bana faal olarak çalıştığı dönemde de gelmişti. Ama işlerimin yoğunluğu dolayısıyla böyle bir derneğe öncülük edemedim. İşi tasfiye ettikten sonra yaklaşık 4,5 yıl önce kurduğumuz derneğimizde halen daha bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.
Burcu Aydın: Türkiye Muharip Gaziler Afyonkarahisar Dernek Temsilciliğinde ne gibi faaliyetler aktiviteler söz konusudur?
Yusuf Aytaç Hürkal: Önceliğimiz Afyonkarahisar’daki Muharip Gaziler (Kıbrıs) ve Kore Gazilerinin sorunlarını çözmektir. Birebir irtibata geçerek gazi arkadaşlarımızın sorunlarının çözümüne yardımcı olmaya çalışıyoruz. Törenlere katılıyoruz, Afyonkarahisar’daki Muharip Gaziler Derneği’nin varlığını sağlıyoruz.
Burcu Aydın: Muharip Gazilerin sorunları nelerdir?
Yusuf Aytaç Hürkal: Bu sorunuzla en önemli konuya gelmiş olduk. Bizim Muharip Gaziler olarak diğer güneydoğu Gazilerimizle aramızda çok büyük farklılıklarımız var. Onlara tanınan hakların yüzde 1’i dahi bizlere tanınmamaktadır. Maaşlarımız eşit değil. Daha önce sosyal güvencesi olan Muharip Gaziler şeref aylığı alıyor. Sosyal güvencesi olmayanlarla olanlar arasında maaş oranlarında büyük bir uçurum var. Bu sorunu çözmeye çalışıyor, gerekli mercilere durumu iletmeye çalışıyoruz. Mesela Güneydoğu Gazilerimizin bir takım hakları arasında bulunan TOKİ’den daire sahibi olma hakkı, onlara tanınan kredi çekme imkânları bizlere tanınmamaktadır. Bizim eksi anlamda Güneydoğu Gazilerinden çok ayrı bir yerimiz var. Bir takım haklar bizlere verilmemektedir.
Burcu Aydın: Hak elde etmek için girişimlerde bulundunuz mu?
Yusuf Aytaç Hürkal: Malum Afyonkarahisar siyasilerin çok gelip geçtiği kavşak bir noktadadır. Sahip olamadığımız haklarla ilgili konuları sürekli olarak Sayın Bakanlara, Milletvekillerine her fırsatta dile getiriyoruz. Bizim genel merkezimiz de bu konu üzerinde durmaktadır. Fakat herhalde bu durum Ankara’dan çözülecek gibi duruyor. Her halükarda sorunlarımızı, eksik olan haklarımızı biz dile getirmeye devam edeceğiz.
Burcu Aydın: Milli refleks, vatanın kıymetinin bilinmesi noktasında gençlere ve çocuklara bu vesile ile vermek istediğiniz bir mesaj var mı?
Yusuf Aytaç Hürkal: Biz gençlere öncelikle olayları, tarihi iyi öğrenmeleri tavsiyesinde bulunuyoruz. Örneğin bir okul davetine katıldığımda öğrencilere ‘Kıbrıs konusunda ne bilirsiniz?’ diye sorduğumda cevap alamadım. Kıbrıs nerededir, Kıbrıs’ta 1974 yılında gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekâtı ile ne oldu şeklindeki sorularıma cevap alamamıştım. Çocuklarımızın hiçbir bilgilerinin olmadığını gördüm. Tekrarlıyorum olayları, tarihi öğrensinler, bilmediklerini öğretmenlerine sorsunlar. Bu sayede milli duygularının yüksek olacağına inanıyorum. Tarih şuuru şarttır. Kıbrıs’ın nerede olduğunu, orada neler olduğunu bilmeden oradaki milli duygular gelişemez. Sizlerden de beklentimiz Kıbrıs konusunun her fırsatta dile getirilmesidir. Aradan yani Kıbrıs Barış Harekâtı üzerinden 45 yıl geçti. Lütfen Kıbrıs unutulmasın. Gençler üzerinde ki gözlemimde Kıbrıs’ın tamamen unutulmuş bir konu olduğunu üzülerek gördüm. Kıbrıs’ın unutulmayıp gündemde tutulması, anlatılması konusunda bizler yardımcı oluruz. Yeni gündeme geliyor bir; Kıbrıs’la ilgili bir takı gelişmeler söz konusudur. Bu görüşmelerin neticesinde Kıbrıs elden gitmesin. >> Burcu AYDIN’ın Özel Röportajı

Bakmadan Geçme