• Haberler
  • Genel
  • 1 Mayıs halaylarla kutlandı – Kocatepe Gazetesi

1 Mayıs halaylarla kutlandı – Kocatepe Gazetesi

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları Anıtpark önünde yapıldı. CHP ve MHP'nin üst düzey yönetimleri ile katıldığı kutlamalar, sendika ve STK'ların katılımı ile türküler ve halaylar eşliğinde geçti Afyonkarahisar'daki 1 Mayıs kutlamaları Anıtpark önünde Türk-İş'e bağlı işçi sendikaları, KESK, Eğitim İş, Türkiye Kamu-Sen'e bağlı memurlar, Türkiye Gençlik Birliği (TGB), Birleşik Haziran Hareketi ile EMEP, [&hellip]

1 Mayıs halaylarla kutlandı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları Anıtpark önünde yapıldı. CHP ve MHP’nin üst düzey yönetimleri ile katıldığı kutlamalar, sendika ve STK’ların katılımı ile türküler ve halaylar eşliğinde geçti

Afyonkarahisar’daki 1 Mayıs kutlamaları Anıtpark önünde Türk-İş’e bağlı işçi sendikaları, KESK, Eğitim İş, Türkiye Kamu-Sen’e bağlı memurlar, Türkiye Gençlik Birliği (TGB), Birleşik Haziran Hareketi ile EMEP, CHP ve MHP’den milletvekili ve milletvekili adaylarının yanı sıra partilerin yöneticilerinin katılımı ile gerçekleşti.
Anıtpark’a kortej oluşturarak gelen gruplar, geniş güvenlik önlemi alan polis tarafından detaylı aramadan geçirildi. Baret takarak yüzlerini boyayan TGB üyesi bazı gençler, Soma’da hayatını kaybeden maden işçilerini hatırlattı. KESK, Türk-İş ve Türkiye Kamu- Sen temsilcileri konuşma yaptığı kutlamalarda, 1 Mayıs’ın anlam ve önemine değinerek, işçi ve emekçilerin sorunları dile getirdi.
HALAYLARLA RENKLENDİ
Konuşmalar sonrası halaylarla renklenen 1 Mayıs kutlamalarında üniversiteli gençler davullarla halaya eşlik etti. Hep bir ağızdan şarkılar söyleyen gençlerin arasında siyahi bir yabancı öğrenci de dikkat çekti. Zafer işareti yapan siyahi genç, Taksim’de polis müdahalesine selam gönderildiği sırada selama Türkçe eşlik etmeye çalıştı.
Yine ve yeniden alanlardayız.
Türk İş Afyonkarahisar Şube Başkanı Muharrem Uslu, törende yaptığı konuşmada barış ve kardeşliğe vurgu yaptı. Uslu, “Yine dünyaya ve ülkemize eşitliği, barışı, kardeşliği, özgürlüğü çağırıyoruz. Emeğin çıkarının savaşta değil, barışta olduğunu biliyor, savaştan yana hiç bir politikaya onay vermeyeceğimizi haykırıyoruz. Biz daha çok demokrasiyi herkes için hemen istiyoruz. İnsana yakışır şartlarda yaşamak istiyoruz. Tüm dünyada emekçiler, daha dün kölelik koşullarında çalışmaya karşı çıkarken, 8 saatlik çalışma uğruna canlarını verirken, bugün, hala birçok ülkede, benzeri çalışma koşullarının var olmasını kabul etmiyoruz. Ülkemizdeki işsizliğe, yoksulluğa, güvencesiz çalışmaya, baskılara karşı çıkıyoruz. Sağlık ve eğitim, sosyal güvenlik hizmetlerinin paralı hale getirilmesine karşı çıkıyoruz. Sosyal devlet uygulamalarının budanmasına, sosyal yardımlarla sınırlı tutulmasına karşı çıkıyoruz” dedi.
ŞENOL, TAŞERON
İŞÇİLERE DEĞİNDİ
Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Nizamettin Şenol taşeron işçilerin yaşadığı sıkıntılara değindi. Şenol, “Bugün Türkiye’de 1 milyon 150 bin kişi kamu sektöründe taşeron firma elemanı olarak istihdam edilmektedir. Eğitimli, genç nüfusumuz iktidarca semirtilen sözde işadamlarının emrinde yokluğa, yoksulluğa mahkum edilmekte, Türkiye geleceğinden emin olamayan, güvencesiz, mutsuz insanların ülkesi haline gelmektedir. Her geçen yıl kamudaki kadrolu işçi sayısı azalmakta, işçi sendikaları etkisizleştirilmektedir. Belediye işçilerimizin alın terleri önlerine konan sözleşmeyi bir çırpıda imzalayıp kalkan sarı sendikalarca pazarlanmaktadır. Taşeron firmada işe girecek gençlerimizin önüne emek sömürücüsü iktidar partisinin üye formu konurken, en meşru taleplerle bile amirlerinin karşısına çıkan memurlarımıza iktidar yandaşı sendikanın üye formu uzatılmaktadır. Çalışanlar bu yolla sindirilmekte, emekçilerin eylem güçleri kırılmaktadır” diye konuştu.
KESK adına konuşan KESK dönem sözcüsü Eğitim Sen Şube Başkanı Hüdaverdi Kılınç, “1 Mayıs, yıllardır tüm dünyada ve Türkiye’de işçi sınıfının ve ezilen halkların eşitlik-özgürlük-kardeşlik ve insanca bir yaşam talepleriyle harekete geçtiği, mücadele kararlılığını alanlara yansıttığı bir gün olarak kutlanıyor. Siyasi iktidar, işçiler, kamu emekçileri, emekliler, toplumun ezilen, dışlanan, yok sayılan, ötekileştirilen tüm kesimlerinin giderek artan ve acil çözüm bekleyen sorunlarını geri plana iterken, karşısına çıkan her fırsatta toplumu ayrıştırma ve kutuplaştırma politikasını sürdürüyor. İşçi ve emekçiler yapay ayrımlar üzerinden birbirine karşı kışkırtılıp düzen güçlerinin etkisine girmeleri hedeflenirken, onların kendi sınıf çıkarları etrafında birleşmeleri ve birlikte mücadele etmeleri fiilen engelleniyor” diyerek sözlerini noktaladı.
KISA SÜRELİ
GERGİNLİK
Kutlamaların yapıldığı Anıtpark’ın merdivenlerinde toplanan Ülkü Ocağı üyesi bir grup, konuşmaları sessizce izledikten sonra slogan atmaya başladı. PKK ve bölücübaşı Abdullah Öcalan aleyhinde slogan atan ülkücüler, “Türk Kürt kardeştir bölmeye çalışan kalleştir” şeklinde slogan da attı. Şarkı ve halaylarının Ülkücülerin sloganları ile kesilmesi üzerine kutlama alanındaki bir grup da faşizm karşıtı slogan atmaya başladı. İki grup arasına barikat kuran polis, iki grubun temsilcileriyle de konuşarak gerginliğin uzamamasını istedi.
Dağılacaklarını söyledikten sonra kutlama alanının girişinde tekrar toplanan Ülkücüler, bozkurt işareti yaparak bağlılık yemini etti. Ülkücü grup küçük gruplar halinde alandan dağılan eylemcileri bir süre takip etti. Polis Dumlupınar Caddesi üzerinde bulunan KESK binası önünde olası olayları önlemek için önlem aldı. Ülkücü grubun yeniden toplanarak Dumlupınar Caddesi’ne çıkışına izin verilmedi. (Kocatepe Haber Merkezi)

Bakmadan Geçme