• Haberler
  • Genel
  • 1.5 Milyar dolar ihracaatlı sektörün merkezi olacağız

1.5 Milyar dolar ihracaatlı sektörün merkezi olacağız

Türkiye’nin tıbbi ve aromatik bitki ihracaatından yıllık 300 milyon dolar kazandığını açıklayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bu sektörde 2015 yılına kadar ihracaatın 1.5 milyar dolara yükselmesini planladıklarını söyledi. Afyonkarahisar'da yapımı son aşamaya gelen tıbbı ve aromatik bitkiler merkezinin bu açıdan önemine değinen Eroğlu, Afyonkarahisar’ın bu ihracaatın önemli bir merkezi olacağını söyledi Bayramın [&hellip]

1.5 Milyar dolar ihracaatlı sektörün merkezi olacağız

Türkiye’nin tıbbi ve aromatik bitki ihracaatından yıllık 300 milyon dolar kazandığını açıklayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, bu sektörde 2015 yılına kadar ihracaatın 1.5 milyar dolara yükselmesini planladıklarını söyledi. Afyonkarahisar’da yapımı son aşamaya gelen tıbbı ve aromatik bitkiler merkezinin bu açıdan önemine değinen Eroğlu, Afyonkarahisar’ın bu ihracaatın önemli bir merkezi olacağını söyledi

Bayramın son gününde ziyaretlerini Susuz, Beyyazı, Çıkrık, Çayırbağ, Fethibey Beldeleri ile İscehisar İlçesi’nde sürdüren Bakan Veysel Eroğlu’na İscehisar İlçesi’nde trüf mantarıyla ilgili açıklamaları hatırlatıldı. Bayram öncesi Ankara’da dünya gıda ve kozmetik pazarlarında 2 bin avroya kadar alıcı bulan trüf mantarının ülke ekonomisine kazandırılması için “Trüf Ormanı Eylem Planı” hazırlandıklarını anlatan Bakan Eroğlu konunun detaylarını soran basın mensuplarına hem trüf mantarının hem de odun dışı ürünlerin önemini vurguladı. Trüf mantarının kilosunun 2 bin Euro’ya kadar alıcı bulduğunu ve Türkiye’de yapay trüf mantarı ormanları oluşturacaklarını kaydeden, Eroğlu, “2 bin euro civarında. Gerçekten çok aranan bir mantar. Ormanlarda bu tür çok kıymetli mantarla odun dışı ürünler ve şifalı bitkiler var. Bu şifalı bitkiler arasında ceviz, badem, defne, adaçayı ve kekik gibi odun dışı ürünler için bakanlık bünyesinde Orman Genel Müdürlüğü’nün altında Odun Dışı Ürünler Daire Başkanlığı kurduk. Bu ürünler dünyada çok para ediyor. Bu ürünlerle ilgili 300 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz. Hedefimiz bu ihracatı 2015 yılı sonuna kadar 1,5 milyar dolara yükseltmek. Dünyada biliyorsunuz dünyada şifalı bitkiler mantarlar çok para ediyor. İhraç kapısı açık.” dedi.
İŞADAMLARINA ÇAĞRI
Odun dışındaki orman ürünlerinin ihracaat değerinin önemini vurgulayarak Türkiye’nin bu alanda kısa sürede ilk 3 ülkeden biri olmayı hedeflediğinin de altını çizen Eroğlu, Afyonkarahisar’ın bu konuda önemli bir merkez olacağını söyledi. Afyonkarahisarlı işadamlarının bu sektöre yönelmelerini isteyen Eroğlu, “Bu yüzden bu konuda çalışmaları hızlandırıyoruz. Hatta Afyonkarahisar’dada bu kapsamda tıbbı ve aromatik bitkiler merkezi kuruyoruz. Yıl sonuna kadar inşaat tamamlanacak ve şifalı bitkiler dediğimiz alternatif tıp veya tamamlayıcı tıp adıyla bilinen tıp konusundaki gerekli bitkileri bitki özlerini yağlarını yapraklarını özellikle üniversitelerimizle birlikte çalışarak pazarlamak istiyoruz. Burada ihracat kapısı çok açık olan potansiyeli çok yüksek olan bir saha. Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Afyonkarahisar’da bu konuda şifalı bitkiler ve tamamlayıcı tıp konusunda bir merkez olacak. Bu bakımdan iş adamlarımıza bu konuda çok önemli bir saha olduğunu belirtmek istiyorum.” şeklinde konuştu.
11.12.2013’TE TAMAMLANACAK
Afyonkarahisar Tıbbı ve Aromatik Bitkiler Merkezi’nin ne zaman açılacağı da sorulan Eroğlu sözlerini şöyle tamamladı, “Benim o merkezle ilgili talimatım 11.12.2013’te bitmesi yönündeydi. Yıl sonuna kadar hizmete gireceği yönünde ümidim var. Ben de geçen ay geldiğimde görmüştüm. Bir kez daha gidip göreceğim. Oraya yaptığımız bina da çok özel. Kendi enerjisini kendi sağlayan örnek bir bina. Ekolojik doğayla barışık bir bina. Bitkilerin yetiştirileceği yeri de ayrı olarak planladık. Çok güzel olacak Afyonkarahisar için hayırlı olsun diyoruz.”
Eroğlu’nun Susuz, İscehisar, Beyyazı, Çıkrık, Çayırbağ, Fethibey ziyaretlerinin ayrıntıları Pazartesi günü Gazeteniz Kocatepe’de.

Bakmadan Geçme