Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Kemal DEMİRKIRKAN
e-posta: YAZARIN TÜM YAZILARI

%50-1’İN HAKKI NE OLACAK?

AKP’nin mutfağında hazırlanan ve TBMM dahil, sivil toplum örgütleri, dernekler, kurumlar ve toplum tarafından fazlaca tartışılmadan halkın önüne getirilen bir anaysa yapma sürecini birlikte yaşadık. Hazırlanışının ardından, meclis komisyonlarındaki görüşmelerinde ve genel kuruldaki oylamalarında da birçok usulsüzlüğün yaşandığı bir sürecin ardından, tarafların eşit şartlar altında yarışmadığı bir referanduma tanıklık ettik.
Seçimlerin yapıldığı gün, oylamanın son dakikalarında mühürsüz oy pusularının geçerli olduğunu ifade eden, kanunları uygulamayan, kanunda açık seçik belirtilen duruma kendi yorumunu katarak seçime şaibe katan bir seçim kurulu gördük. Aynı seçim kurulunun yurtdışı sandıkların sayımı sırasında AKP’li üyenin itirazı üzerine mühürsüz pusulaları iptal ettiğini öğrendik.
Ülkemizde yıllardan beri yapılan seçimlerde, ufak tefek ve lokal sıkıntılar yaşanmış ancak hiçbir zaman bugünkü kadar açık ve aleni şikayetler ifade edilememiştir. Seçimleri takip eden birçok tarafsız kuruluşun raporları seçime şaibe karıştığı yönündedir.
Belki de en ilginç noktalardan birisi de hükümet tarafından  referandum sürecini takip etmek üzere ülkemize çağrılan AGİT üyelerinin hazırladığı rapora tepki göstermeleridir. Adamları ülkene çağır “gelin bakın biz ne kadar tarafsız seçim yapıyoruz görün” de. Ardından gördüklerini yazdıklarında “Önce haddinizi bilin haddinizi. Sizin hazırlayacağınız o siyasi içerikli raporları biz ne görürüz, ne duyarız, ne biliriz. Onu siz külahımıza anlatın” diye eleştir. Bu nasıl bir mantıktır.
Tarihte  anayasal nitelikteki ilk belge olan ve  1215 yılında kabul edilen “MAGNA CARTA” Latince “Büyük Sözleşme” anlamına gelmektedir. Başından beri söylüyorum. Anayasalar toplumsal mutabakat metinleridir .Vatandaşların ortak ve büyük sözleşmesidir. Toplumun büyük çoğunluğunun üzerinde anlaştığı metinlerdir.  Onların ifade ettikleri gibi % 50 + 1 kişi ile kabul edilen Anayasaların uzun soluklu olamayacağı çok açıktır. %50+1 sayısal anlamda çoğunluğu ifade eden bir terimdir ancak asla ve asla anayasa gibi toplumsal mutabakat aranan konularda demokratik ve çoğulculuğu esas alan bir kavram değildir. Basit sayısal çoğunluğun halk iradesi olarak görülmesi, geride kalan %50-1’in dışlanması, horlanması, hatta haklarının ihlal edilmesi hepimiz için, demokrasimiz için büyük bir tehdittir. Anayasa 80 milyonun ortak paydası olmalıdır. Seçmenlerin yarısının karşı çıktığı ve ciddi tepki gösterdiği anayasa metni, hile iddialarıyla lekelenmiş ve açık tartışmaların imkansız kılındığı koşullarda yapılmış bir referandum ile birleşince, artık meşru olmaktan çıkmıştır.
17 Nisan itibariyle toplumun tüm kesimlerine hitap eden yeni bir anayasa tartışmaları başlamıştır.
***
YSK Başkanı sayın Güven sorulan sorulara “Ben siyasi değil hâkimim. Cevap vermeyeceğim” diyor, ancak ortada birçok cevapsız soru var. Bu soruları kim cevaplayacak.
Hakimler dahil, hiç kimse TBMM tarafından hazırlanıp yürürlüğe giren kanunların üzerinde değilken, seçim Kanunundaki açık hükmü yok sayıp, neden keyfi davrandınız?
Maliye Bakanlığı’nın resmi rakamlarına göre devletimiz, Mart ayında seçim için 8.5 milyon TL harcamış. Ocak ile şubat ve Aralık gideriyle topladığınızda YSK’nın son dört aylık referandum harcaması 29.2 milyon TL’ye ulaşmış. Üstelik YSK ihale kanunundan muaf olduğu için kimden, nasıl alınmış bilemiyoruz. En azından bizler bilemiyoruz.
170 bin sandığın kurulduğu referandum için devletin parasıyla bu sayının neredeyse 2.5 katı (410 bin adet) “TERCİH”kaşesi yaptırıp, birçok sandıkta neden hala sehven (?), “EVET” kaşesinin kullanıldığını, ayrıca “EVET” kaşesinin de kullanılabileceğine neden seçim günü aniden karar aldınız?
Mühürsüz oy kullanıldığı için YSK tarafından geçerli kabul edilen o sandıklardan çıkan sonuç nedir?
Bu oylar geçersiz sayılsa sonuç değişir miydi?

YAZARLAR

TÜMÜ

SON HABERLER